top of page

Droger är preparat vi blir beroende av utan att våra kroppar behöver dem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                           http://www.motor-talk.de/blogs/belij-s-blog/alkohol-konsumiert-und-auto-gefahren-t3197711.htm

DROGER

 

 

 

 

 

 

 

 

En drog är ett sinnesförändrande och eller beroendeframkallande preparat som människor intar trots att det inte är något näringsämne vi behöver. Vid drogkonsumtion låter vi de preparaten ersätta naturliga hormoner och funktioner i kroppen. Det finns många anledningar att använda droger och trots att det är välkänt att de är skadliga och farliga för kroppen är det väldigt vanligt att de används. På regeringens och läkemedelsverkets lista över narkotikaklassade preparat finns över 300 uppskrivna. Utöver det räknas tobak, alkohol, kaffe och kakao till exempel också som droger. Den här texten kommer att fokusera på alkohol och alkohols påverkan på ungdomar och deras liv. Alkohol är för många en naturlig del av vardagen - eller åtminstone helgen - trots att det av många forskare anses vara minst lika farligt som andra - förbjudna - droger.

 

 

Vad det innebär att dricka alkohol

Att dricka är socialt. Det är lugnande och gör att vi känner oss glada - euforiska - vi känner oss väl till mods, kroppen talar om för oss att vi har gett den något bra! En har kul när en dricker, en blir lugn, positiv och belönad av sin kropp, en vågar göra saker som en annars inte skulle och en släpper orosmoment.

 

Om vi mår dåligt kan alkohol vara en instinktiv lösning, eftersom kroppen minns hur bra den mår när den är berusad. Då gör hjärnan kopplingarna alkohol - glad, inte alkohol - ledsen. Vilket gör alkohol till något positivt i våra liv. Det är högstatus bland ungdomar att dricka. Att dricka innebär att en vågar släppa loss och leva i nuet. Att en inte bryr sig om konsekvenser och att en lever sitt liv här och nu utan att låta någon vuxen kontrollera vad en gör.

 

Att då inte dricka blir lätt ett problem. En hamnar utanför gemenskapen och ses som feg och tråkig. En kanske är feg och tråkig? Eller så är det bara något som alla som är berusade tycker? Men det spelar inte någon roll vad som är rätt och fel om vi lever efter att det som är fel är rätt! En person som dricker har roligt med sina vänner, slappnar av och släpper loss, mår bra. Tills hen inte gör det längre.

 

Följderna av alkoholkonsumtion är många och ofta negativa. Bakfylla? Misstag? Skam? Ja, men också ett förändrat nervsystem och otaliga sjukdomar - allt från skrumplever till benskörhet. Det här är förstås konsekvenserna av en tung och långvarig alkoholkonsumtion, om en har kontroll över det, då är det inte så farligt. Det finns till och med läkare som genom vetenskapliga undersökningar kommit fram till att lite alkohol är bra för kroppen (http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/05/spritliv.html).

 

Men är det så lätt att kontrollera sin alkoholkonsumtion? Och väger de positiva effekterna upp de negativa? Varför blir vi lugna, glada och tappar kontrollen?

 

GABA, glutamat, dopamin, endorfiner och serotonin är kemiska signalämnen som sköter kommunikationen mellan nervcellerna, genom att vidarebefordra eller hämma de elektriska signaler som skickas genom nervcellerna i hela kroppen och får oss att reagera och förstå. Alkohol försämrar nervcellernas förmåga att skicka budskap och hämmar kommunikationen i hela hjärnan. GABA och glutamat har motsatta effekter, de båda signalämnena arbetar i hela hjärnan. GABA är lugnande och hämmar nervimpulser. Glutamat stimulerar hjärncellerna och får andra nervceller att börja arbeta. Det skickar vidare nervimpulser och gör så att vi känner och reagerar på saker. Alkohol stimulerar GABAsystemet och hämmar glutamatsystemet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GABA

Etanolen ökar GABAs bindningsförmåga och binder till samma reseptorer som GABA, vilket leder till att det tar längre tid för signalämnet att lämna reseptorerna och den lugnande/hämmande effekten skickas under längre tid. Den lugnande effekten blir starkare ju mer alkohol en konsumerar, tillslut somnar en. Lillhjärnan sköter finmotoriken och innehåller många GABAreseptorer, den arbetar långsammare när en är påverkad och därför försämras finmotoriken. När hjärnan vänjer sig vid alkohol förändras strukturen på GABAreseptorerna gradvis och skickar ut färre hämmande signaler, då krävs mer alkohol för samma lugnande effekt. Om en konsumerar “tillräckligt” mycket alkohol försämras alltså GABAs naturliga förmåga att skicka hämmande signaler, vi blir rastlösa och nervsystemet blir överstimulerat eftersom nervcellerna får färre hämmande signaler.

 

Glutamat

Etanolen binder till reseptorerna för glutamat och förhindrar glutamaten från att skicka vidare nervimpulserna vilket leder till att nervcellerna inte stimuleras och vi alltså inte reagerar på saker vi annars skulle gjort. Alkohol hämmar framför allt överföringen av information via glutamat mellan nervceller till och från hjärnans centrum för inlärning(finns i “hippocampus”). Hämningen av nervimpulser till och från hippocampus leder till svårigheter att minnas det som nyss hänt och även till “blackout” om det som hänt då du var påverkad. Glutamats försämrade förmåga att skicka vidare information gör att reaktioner i kroppen som borde beordras av hjärnan hämmas. Det leder inte bara till långsamma eller inga reaktioner på händelser utan även till att aktiveringen av hormoner och enzymer avstannar och blir sämre. Reseptorerna som förhindras binda glutamat blir känsligare och fler reseptorer bildas, då krävs mer alkohol för att hämma de nervimpulserna som glutamat annars skickar. Om en, efter regelbunden alkoholkonsumtion slutar dricka blir reseptorerna överstimulerade av glutamat, det kan leda till ex sömnsvårigheter och stress, men också att nervcellerna(hjärnceller!) dör av överstimulation.

 

Dopamin

Alkohol lösgör stora mängder dopamin i vårt belöningscentra vilket leder till behagliga eller euforiska känslor, som kroppen strävar efter. Därför vill vi dricka igen, mer, oftare. Hjärnan anpassar sig om en dricker mycket alkohol, och skickar ut mindre naaturligt dopamin, då behöver vi dricka mer för samma effekt och det kan leda till ett beroende när hjärnan anpassar sig så att den producerar för lite dopamin och vi känner oss ledsna och dåliga utan alkohol i kroppen.

 

Serotonin

Serotonin får en att känna sig glad och social, även det signalämnet stimuleras och ökar av alkohol. Om vi har för lite serotonin blir vi deprimerade, då kan en vilja dricka för att känna sig bättre.

 

Endorfin

Endorfin - naturliga opiater - är ett hämmande signalämne. Medulla oblongata kontrollerar andningsrytmen, den innehåller många endorfinreseptorer och de kontrollerar andningsmusklerna. Endorfiner reducerar nervcellernas aktivitet i medulla oblongata - andningen saktas ner. Alkohol stimulerar frisättning av endorfiner och därför hämmar alkohol andningen, som av tillräckligt med endorfiner kan avstanna helt. Endorfinerna lindrar smärta och framkallar en euforisk känsla. Både serotoninet och endorfinerna bidrar till att vi blir beroende, kroppen kommer ihåg de positiva känslorna alkoholen gav oss och när vi mår dåligt vill kroppen återuppleva dem. Till slut mår vi alltid dåligt när vi inte har alkohol i kroppen, det är första steget mot ett allvarligt beroende.

 

Oxytocin

Eftersom det är meningen att vi ska leva i grupp belönar våra belöningssystem oss när vi känner samhörighet med andra människor - vi är flockdjur och därför mycket lättpåverkade av grupptryck. Oxytocin är ett hormon/signalämne som lösgörs när vi umgås, det får oss att känna tillit , det minskar också stress, ångest och aggressioner. Det hänger även ihop med dopamins aktivering och det är en viktig anledning till att vi känner behov att gemenskap och människor vi kan lita på - när vi har det, belönas vi av oxytocinet. Det är en viktig anledning till att vi är så känsliga för grupptryck och varför en väljer att göra saker som en inte vill - i det här fallet dricka.

 

Dessutom

Andra saker som sker när en dricker är att alkohol stimulerar hungercentrat i hjärnan, när en börjar konsumera alkohol kommer det att framkalla hungerkänslor och att pupillerna inte reagerar lika snabbt på stimuli från hjärnan. Nervcellers förmåga att slå av och på gener försämras också. Att slå av och på gener är en central biologisk funktion. Det är det enda sättet för celler att skapa receptorer, avsöndra neurotransmittorer och hålla sig själva vid liv. Om dessa processer skadas, skadas hjärnans funktioner

 

Levern - en av många drabbade

Det finns få sjukdomar som inte kan bero på alkohol, listan på skadeverkningar blir oändlig. De flesta organ och vävnader vi har skadas av alkoholen, eftersom den är giftig för våra celler. Blodomloppet, matsmältningen, skelettet - alkohol är inte bra för något utav det. Men en av de vanligaste alkoholrelaterade åkommor en hör talas om är skrumplever.

 

Skrumplever - Levern är kroppens reningsverk. När en får i sig alkohol sprids den först i blodet, som allt vi konsumerar (eftersom blodets uppgift är att transportera de näringsämnen vi stoppar i oss till de celler i de delar av kroppen där den behövs) Innan blodet kommer till hjärtat, för att pumpas ut i kroppen, ska det passera levern, där blodet renas från sådant vi inte behöver. Alkohol är något vi inte behöver och därför behöver levern arbeta hårt för att rena blodet. Alkoholen är dessutom giftig och skadar hela kroppen, det är väldigt påfrestande för levern, som ju också består av celler. Levercellerna irriteras redan av lite alkoholkonsumtion och för att “försvara sig” bygger den upp ett skydd av fett, som leder till fettlever. Det gör att cellerna inte fungerar maximalt - vilket gör att blodet blir sämre renat - och en kan drabbas av bristsjukdomar. Det går att återhämta sig från sjukdomen om en slutar konsumera alkohol. Om en inte slutar kan det leda till skrumplever, som är omöjligt att bota. Skrumplever innebär att cellerna dör och bildar ärrvävnad, de ersätts inte, utan levern skrumpnar ihop. Det här beror på att levern inte är utformad för att hantera den giftiga etanolen. Det är väldigt allvarligt eftersom hela kroppen påverkas av blodet som nu inte är tillräckligt rent och giftfritt.

 

Kombinationen av alkohol och leverinflammation eller vissa mediciner leder snabbt till skrumplever - trots att en inte druckit överdrivet mycket. Alkohol ökar även risken för levercancer eftersom levern irriteras och skadas och inte får fungera som den ska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                         

                                                                                                    http://obrazky.4ever.sk/jedla-a-napoje/drinky-158592

 

 

 

Hur påverkar alkoholkonsumtion ungdomar?

Som tidigare förklarats så påverkas både kroppen och hjärnan mycket och negativt av alkohol. Ungdomars hjärnor är särskilt känsliga då de inte har utvecklats färdigt än, utvecklingen hämmas alltså av alkoholkonsumtion. en hämmad utveckling kan leda till svårigheter i skolan och sedan även arbetslivet, kanske just beroende på problem i skolan. Det finns dessutom antal undersökningar som visar på samband mellan tidig alkoholkonsumtion och alkoholberoende senare i livet, antagligen beroende på att hjärnan, när den utvecklas, får en ökad alkoholtolerans och lär sig att alkohol innebär dopamin, serotonin, endorfiner och därmed positiva känslor.

 

Men att dricka alkohol skulle kunna ses som att en gör sig själv idag en tjänst, men sig själv i framtiden en otjänst. Bortsätt från de direkta skadeverkningarna då en är full - olyckor, misstag en ångrar, baksmälla - är alkoholkonsumtion positivt både socialt, eftersom det är en vanligumgängesform och bildar många gemensamma minnen och gör att hämningar släpper, en kommer både fysiskt och psykiskt närmare sina vänner, och för att en helt enkelt har roligt, slappnar av och mår bra.

 

Det är också viktigt att göra skillnad på bruk och missbruk. Det är möjligt att ha kontroll över sin alkoholkonsumtion, men eftersom alkohol får en att tappa omdömet är det svårare att kontrollera det faktiska supandet - ett glas blir lätt tre, som blir fem… Och eftersom alkoholtoleransen ökar varje gång en dricker är det lätt att låta sin alkoholkonsumtion öka, utan att riktigt lägga märke till det. Alkohol är en drog som går att bli beroende av, eller en dryck som är trevlig att dricka. Vad som avgör är omständigheter, psyke och helt enkelt om en är genetiskt anpassad för att kunna konsumera “lagom” mycket alkohol, utan att låta det gå överstyr.

 

Hur påverkar alkoholkonsumtion samhället?

“En siffra som ofta förekommit i olika statliga utredningar är cirka 300 000 alkoholmissbrukare. Av dessa bedöms mellan 50 000 och 100 000 vara tunga alkoholmissbrukare. - Men detta är mycket svårt att avgöra och definiera. En definition: konsumtion som påverkar personernas hälsa och sociala liv.” www.can.se

 

Alkohol blir ett samhällsproblem när det leder till att individer inte klarar av att sköta ett jobb eller drabbas av alkoholrelaterade sjukdomar - då går det åt skattepengar, som annars kunde lagts på andra saker som hade förbättrats. Men det gäller framför allt tunga alkoholmissbrukare. Vid över femtio procent av de våldsbrott som äger rum har gärningsmannen varit påverkad av alkohol. Det här är ett rent ekonomiskt samhällsproblem eftersom det går åt stora resurser, både för att förhindra och förebygga, samt ta hand om efteråt. Det är även ett problem för individer i samhället som löper mer än dubbelt så stor risk att råka ut för våldsbrott.

 

Sociala medier

Sociala medier bidrar till grupptrycket och normen. Där har ungdomar - och andra också för den delen - möjlighet att visa upp att de dricker och precis hur kul de har när de gör det. Eller bara dela bilder och skämt om alkohol. Eftersom normen bland ungdomar är att dricka och vi gärna vill passa in är det tacksamt att dela med sig bilder, skämt och erfarenheter - vi visar upp att vi passar in i normen och då bidrar vi till att stärka normen.Ta bara den nyligen cirkulerande ölutmaningen - en filmar när en halsar en halvliter öl och nominerar sen tre av sina facebookvänner att göra samma sak - annars väntar ett straff. Ett konkret sätt på vilket sociala medier hjälper till att stärka normen om att dricka alkohol.

 

Sex och våldtäkt

Män tål en högre volym alkohol än kvinnor, vilket också tydligt syns i undersökningar - män konsumerar mer alkohol än kvinnor. Det här beror inte på att män blir fulla oftare, så mycket som att deras kroppsmassa generellt sätt är större och dessutom innehåller en högre halt vatten än kvinnors - som innehåller mer fett - och eftersom alkohol är vattenlösligt tar mäns kroppar snabbare hand om den.

 

Dopamin ökar den sexuella driften, det får oss att känna oss väl till mods. Det ökar aktiviteten i det limbiska systemet, centrat i vilket vi känner njutning och välbefinnande. Även serotonin stimulerar vår sexuella drift. Alkohol gör att vi har mindre självkontroll och omvärldsuppfattning, den hämmar saker som skuldkänslor och tvekan.pga dessa effekter är det även rimligt att dricka just för att släppa på gränserna, att använda alkoholen som ursäkt för att göra saker en vill men inte vågar. Alkohol kan orsaka impotens på både kort och lång sikt, bl a pga att mängden könshormon påverkas. Mängden testosteron(“manligt könshormon”) minskar betydligt redan vid måttlig berusning. Män som dricker mycket har ofta låga mängder testosteron. Alkohol stimulerar enzymer som förbränner testosteron. Hos kvinnor ökar mängden testosteron när de dricker, medans östrogenet(“kvinnligt könshormon”) minskar.

 

I Sverige begås ca hundra våldtäkter om dagen! Både förrövare och offer är ofta påverkade av alkohol, något som används som en ursäkt för att de begås. Att förrövaren var berusad är en ursäkt - alkohol förändrar ens personlighet, gör en långsam och avtrubbad. Men att offret var påverkad får ofta betydelsen att “hon får skylla sig själv” - då var det plötsligt ett aktivt val att dricka och hon kunde ha låtit bli! Alkoholen används - som så mycket annat - till mannens fördel och kvinnans nackdel. Det här är en diskussion som kräver sin egen hemsida, men poängen i det här sammanhanget är att alkohol påverkar även vårt sexliv och i och med ovanstående är det ett av de allvarligare problemen med alkohol.

 

http://www.ne.se/lang/alkoholbetingade-sjukdomar

http://www.can.se/sv/drogfakta/fragor-och-svar/alkohol/#7 http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0003/05/spritliv.html

http://www.drugsmart.com/fakta/alkohol http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/livsvillkor-och-levnadsvanor/folkhalsans-utveckling/alkohol-narkotika-dopning-tobak-och-spel/alkoholkonsumtion/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.experto.de/b2c/gesundheit/ernaehrung/abnehmen-diaet/alkohol-als-dickmacher-vorsicht-bei-diaeten.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page